23/9/12

"Τουρκία: το ταξίδι του χρόνου":μια έκθεση για τα πραγματικά χρώματα της Τουρκίας


Αυτή τη φορά έχουμε νέα για τους θεσσαλονικείς φίλους μας. Αναφέρομαι σε μια φωτογραφική έκθεση που έρχεται στη συμπρωτεύουσα από την γειτονική Τουρκία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της εφημερίδας Zaman που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στο αναγνωστικό κοινό της Τουρκίας. Η Zaman είναι γνωστή για τις πρωτοποριακές κινήσεις της στον τούρκικο εκδοτικό χώρο γι’ αυτό και η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα της έκθεσης αυτής δεν προκαλεί έκπληξη.

Οι 150 εικόνες που παρουσιάζονται στη έκθεση είναι εμπνεύσεις αποκλειστικά και μόνο ξένων φωτογράφων. Οι Τούρκοι φωτογράφοι αποκλείστηκαν από τη Zaman καθώς ο στόχος τους ήταν «να καταλάβει ο κόσμος σωστά τη χώρα τους». Έτσι λοιπόν, φωτογράφοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Νίκος Οικονομόπουλος, ξεχύθηκαν στα μονοπάτια της Τουρκίας για να την αποτυπώσουν μέσα από τη δική τους ματιά.  

Η εξωστρεφής πολιτική που επιχειρεί να επιδείξει η Zaman μέσα από την έκθεση αυτή φαίνεται να αποδίδει καθώς μετά από μια περιοδεία στις πόλεις της Τουρκίας και μια στάση στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της ως το Παρίσι, τη Μόσχα και εν τέλει θα κάνει τη υπόκλισή της στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση «Τουρκία: το ταξίδι του χρόνου» θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 19 Οκτωβρίου και θα στεγαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.


Νίκη Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου