22/11/12

Νικόλαος Γύζης : Ο μεγάλος ζωγράφος

   Αυτόν τον καιρό, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση «Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος». Ο Νικόλαος Γύζης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους.

"Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικές ελαιογραφίες και σπάνια ελαιογραφικά σχέδια, γλυπτά και αφίσες του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα. Οι ενότητές της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πορτρέτα και σκηνές από την οικογένεια του ζωγράφου, θρησκευτικά, ηθογραφικά και αλληγορικά θέματα, τοπία και νεκρές φύσεις."

"Τα ορφανά"
Κατεβαίνοντας σιγά σιγά του ορόφους του ιδρύματος και "εξερευνώντας" την έκθεση, σου κρατούν συντροφιά μια συλλογή από κείμενα των Μαρίνου Καλλιγά, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Νέλλης Μισιρλή, Κωνσταντίνου Διδασκάλου και Τάκη Μαυρωτά. Τα κείμενα αυτά σε εισάγουν στον κόσμο του ζωγράφου και σε καθοδηγούν στην έκθεση. 

"Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ζωγράφου βρίσκεται ο άνθρωπος μέσα στο περιβάλλον του καθώς επίσης ανθρώπινες μορφές μέσα σε έναν εξιδανικευμένο κόσμο."
                                 (Απόσπασμα από την έκθεση.)Είναι μια έκθεση που πραγματικά αξίζει να την επισκεφθεί κανείς!

Διάρκεια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου 2012 - 3 Φεβρουαρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00
Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο)


*"Ο Νικόλαος Γύζης γεννήθηκε το 1842 στην Τήνο. Μετά τις βασικές σπουδές του στο «Σχολείο των Τεχνών» της Αθήνας πήρε υποτροφία για την Ακαδημία του Μονάχου. Το 1882 έγινε βοηθός καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και το 1888 τακτικός καθηγητής. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη ζωγραφικής και πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις αποσπώντας μεγάλες διακρίσεις. Μετά το θάνατό του το 1901, οργανώθηκε αναδρομική έκθεση των έργων του κατά τη διάρκεια της 8ης Καλλιτεχνικής Έκθεσης στο Glaspalast του Μονάχου. Η οικογένειά του παρέμεινε στο Μόναχο και μόνο ο γιος του, ο γλύπτης Τηλέμαχος Γύζης, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα."Ιωάννα Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου